Finom étel, SzívSN
Eszébe jutott már, miközben az étlapot böngészte egy étteremben, hogy olyan ételt kellene választania, ami támogatja szív- és érrendszere működését? Ugye, hogy nem. Na, majd ezután!

Különleges akciót indított idén a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete, a SzívSN Segítünk Neked országos betegegyesület: éttermeket kezdtek rábírni arra, hogy kifejezetten szívbarát ételeket tűzzenek étlapjukra. A szívbetegségek megelőzését, vagy a kialakult problémák kordában tartását az egészséges alapanyagok mellett szívbarát főzési technológiát adják. A tállyai Oroszlános Borbirtok egy, a nyárhoz méltón színes fogással szállt be a kampányba: kinoa tabulét kínálnak grillezett tehénsajttal.

Miért szívbarát? – kérdezzük az étterem kreatív séfjét, Barátki Lórántot. „Kezdjük a kinoával, amire szuperélelmiszerként tekintünk: eleve gluténmentes, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek diétájába is remekül beilleszthető – kezdi lelkesen a séf, és már mutatja is a színes alapanyagok közé helyezett gabonát. - A mellé társított saláta felét petrezselyemzöld és menta adja, melyek érrendszer-tisztító hatással bírnak.” Lóránték fogásának főszereplője, az olívaolajon megpirított sovány sajt a telítetlen zsírok miatt fontos szívünknek. Ő Firmánszky Botond legelőn tartott teheneinek kiváló minőségű sajtját használja ehhez a gyorsan elkészíthető, könnyű és finom ételhez.

És a bor?

Egy kiváló minőségű tokaji bor természetesen szintén nem lesz érrendszerűnk rovására – sőt, éppenséggel élénkítheti keringésünket. A CsakTállya Sárgamuskotály például az ízében is harmonizál majd könnyed ebédünkkel.

Az Oroszlános Borbirtok receptje

Kinoa tabulé grillezett tehénsajttal

Alapanyagok
- 50 g kígyóuborka
- 50 g lilahagyma
- 50 g koktélparadicsom
- 30 g kinoa
- 50 g mentalevél
- 50 g petrezselyemzöld
- 1/2 citrom
- 5 g tengeri só
- 2 g bors
- 40 ml olívaolaj
- 150 g sovány tehén grillsajt
- 10 g liszt
 

Elkészítés:
Mozaikra vágjuk a kígyóuborkát, lilahagymát, koktélparadicsomot. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, majd rusztikusan összevágjuk. A 30 gramm kinoát dupla mennyiségű vízben megpároljuk, de csak annyira, hogy még pergős maradjon.

A citrom levéből 20 ml olajjal, sóval és borssal vinaigrette-t készítünk, majd a mozaikra vágott zöldségekkel, zöldfűszerekkel egy keverőtálban lazán összekeverjük.

A tehénsajtot lisztben megforgatjuk és a maradék olívaolajon színt adunk neki. Két percig, közepes lángon sütjük, majd megfordítjuk. Végül az előmelegített sütőben 6-8 percig 180 °C-on sütjük.

Tálalásnál a vibráns, zöld tabulés salátán helyezzük el a finom, lágy sajtot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rólunk írták

Partnereink

Süti (Cookie) tájékoztató Impresszum Vendég tájékoztató/ÁSZF