Ha ilyen lenne a tokaji...
Hegyaljai borászai a jövő tokajijának karakterét keresik.
Pincevakság – így hívják, amikor valaki csak a saját borait kóstolja, így aztán sosem veszi észre azok esetleges hibáit, a fejlődési lehetőséget. Tokaj-Hegyalja nyitott borászainak körében erről nem lehet szó: egy nemzetközi borszakértő és elismert metódusa segítségével hegyalja borászai együtt határozták meg a jövő tokaji borának karakterét.

„Mi a száraz Birtok Furmintunkat hoztunk. Ez a legfrissebb tételünk, nem csúcsborunk, de a pincészetünk dolgozóinak is ez a kedvence. Hiszen a feladat is ez volt: egy jól iható, klasszikus, népszerű bort hozni – mondja Rózsa Inez, a családi Rózsa Pincészet friss diplomás szőlész-borász mérnöke a Tokaj Origó Kóstolón. – Ez egy krémes, lágy, első töltésű fahordóban erjedt bor, amiben megjelennek a termőhely, a Nyerges dűlő sajátosságai, a herbálos jegyek.”

A Rózsa család bora is jól szerepelt azon a február végi baráti megmérettetésen, amit Tokaj Origó kóstoló név alatt szervezett a borvidék. A nemzetközi borakadémikus Fiáth Attila vezetésével a cél az volt, hogy megtalálják, milyen is az origónak tekinthető Tokaj-hegyaljai bor, vagyis az a jól iható, jó ár-érték arányú tokaji, amit a legtöbben szeretnek.

A kóstolón több mint harminc borászat vett részt, összesen 36 bort kóstoltak vakon, tehát anélkül, hogy tudták volna, éppen mi van a poharukban. A borokat egy egyszerű, ötpontos skála segítségével lehetett értékelni, és az eredmények összesítése után azokat a borokat emelték ki, amelyeket a legtöbben origónak választottak.

„Ez egy anonim, demokratikus rendszer, amit a borászok is komolyan vesznek – mondta Fiáth Attila. – Más hazai borvidékeken már rendszeresen használják, de a Tokaj borvidéken ez volt az első ilyen alkalom, ezért itt ez még csak egy játék volt. A legfontosabb az volt, hogy minél többen eljöjjenek.” A balatoni borok egységes márkája, a BalatonBor is évek óta ezzel a rendszerre kerül kiválasztásra: az egységes palackba és címke mögé csak az origónak közösen megválasztott tételek kerülhetnek, magyarázta Attila.

Az origó rendszer célja nem feltétlenül az, hogy megmondja, milyennek kell lennie a boroknak – inkább arra utal, hogy milyennek nem. Már ezen a kóstolón is kiderült, hogy a túlzott hordóhasználat, az oxidatív vagy túlérett jelleg, a sok botritiszes szőlőszem, illetve a magas alkoholtartalom a borászok és szakértők többsége szerint nem fér össze az „alap tokaji bor” fogalmával.

„Ezen az árszinten a klasszikus furmint jellemzően reduktív, legfeljebb minimális hordóhasználattal készül. Kerek, friss, a furmint birses jellegét előhozza, egyensúlyban van. A magas savak mellett néhány gramm természetes maradékcukor megjelenhet – magyarázta Attila. – Ilyen borokból kellene állnia a borvidéki bortermelés javának. Ha ilyen lenne, akkor sokkal többen szeretnék a tokajit, mint most. De már az is eredmény, hogy elkezdtünk beszélgetni, együtt kóstolni.”

„A pince észreveszi, ha nem eladható egy bor, de ez évekbe telhet és addigra súlyos anyagi károkat vonhat maga után. Egy külső személy, szakértő bevonása fel tudja gyorsítani ezt a fejlődési folyamatot” – értékelte a fiatal Firmánszky Györk, a Firmánszky családi pince tulajdonosa, szőlész-borásza, aki egyben az Oroszlános Borbirtok borait is készíti. A borász mindkét pince borát nevezte a kóstolóra, és mindkettő jól szerepelt.

Györk szerint a hegyaljai borászoknak be kellene látnia, hogy az összefogás a jövő. „Be kell látnunk, hogy világviszonylatban ez egy kicsi borvidék. Ötezer hektár egyes országokban egy vagy két személy tulajdonában van... Egységként kell megközelítenünk a dolgokat, felfogni, hogy az azonos minőséggel és stílussal nem gyengítjük, hanem erősítjük egymást.”

„Sokan beleesnek abba a hibába, hogy régi, rosszul fertőtlenített hordókat használnak, nem válogatnak a szőlőben, vagy a növényvédelem nem megfelelő a jó alapanyaghoz, ami a jó bor feltétele. A kóstolón is akadt olyan bor, amihez a szőlőt nem teljes érettségében szedték le, a zöld savak elvitték a furmint jellegét – mondta Rózsa Inez. – Van még hova fejlődnünk, mindenkinek. Tudatban kell felnőnünk a feladathoz.”

 

A legtöbbek által origónak választott borok készítőinek top 10-es listája:

1

Bodnár Pince

2

Myrtus Bor

3

Firmánszky Pince

4

Benkő Borház

5

Áts Pincészet

6

Balassa Bor

7

Rózsa Pince

8

Palkó Borok

9

Dudovics Pincészet

10

Gizella Pince

 

A kóstolón legtöbb pontot elért borok készítőinek top 10-es listája:

1

Bodnár Pince

2

Myrtus Bor

3

Benkő Borház

4

Áts Pincészet

5

Rózsa Pince

6

Firmánszky Pince

7

Czabala Családi Borászat

8

Palkó Borok

9

Dudovics Pincészet

10

Grand Tokaj

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rólunk írták

Partnereink

Süti (Cookie) tájékoztató Impresszum Vendég tájékoztató/ÁSZF