SzobafoglalásAsztalfoglalás Menü
Az ünnepi asztal dísze: 6 Puttonyos Aszú és a libamáj. Mutatjuk a receptet!
Ha már karácsony, Tokaj és bor… akkor a 2019-es 6 Puttonyos Aszú is helyet kap nálunk az ünnepi asztalon, na meg az ünnepi fogások mellett.

A kitűnő bor mellé finom étel dukál! Így a mi ajánlásunk a 6 Puttonyos Aszúnk mellé a libamáj. A kettő együtt tökéletes párosítás, hiszen a libamáj édeskés zsíros ízvilágával, hihetetlenül jól harmonizál a gazdag zamatos tokaji bor.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1.  Az egész libamájat egy éjszakára jeges tejbe áztatjuk a hűtőszekrényben, lefedve. A jeges víz segíti a vért eltávolítani az erekből. Másnap a jeges tejből kivesszük és lecsepegtetjük, majd 30 percig fóliával letakarva szobahőmérsékleten temperáljuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  2. Óvatosan kettéválasztjuk a kisebb és nagyobb májdarabot, majd hosszában széttörjük. Következő lépésben kizsigereljük a májat. A vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtjük a külsejéről, majd eltávolítjuk az ereket, inakat. Minél alaposabban el kell távolítani a vékony ereket úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb darabra szedjük szét a májat.
  3.  Ezt követően a májdarabokra kevés Maldon sót és fehér borsot szórunk, majd meglocsoljuk a Tokajival aszúval. Lefedjük, és 12 órára a hűtőbe hadjuk, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Másnap mielőtt őzgerinc formába tesszük szobahőmérsékleten temperáljuk 30 percig.  7,5x30x13 téglalap formájú terrine formát tölt meg. A májdarabokat szorosan a formába helyezzük. Minden darabot be kell rétegezni, hogy ne maradjon köztük rés.
  5. 110 celsius fokos előmelegített sütőben, vízgőz fölött 35-40 percig hőkezeljük. Hőkezelés után súlyozva préseljük a hűtőben egy éjszakán át.  Ezt követően felolvasztjuk a kisült zsírt, és vékony rétegben a terrine tetejére öntjük és kidermesztjük.
  6.  Felszeletelés előtt további egy napot állni hagytam a hűtőben.

Egy szelet pirított kaláccsal méltó társa tud lenni 2019-es évjáratú 6 Puttonyos Aszúnknak.

 

Áldott ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rólunk írták

Partnereink

Süti (Cookie) tájékoztató Impresszum