SzobafoglalásAsztalfoglalás Menü
Tállya és a Szirmay kúria

Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke

Tokaj-Hegyalja 2002 óta az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj, amely termőhelyi adottságai, mikroklímája és borkészítési eljárása miatt nyerte el ezt a címet. A borvidék a világ első, 1737 óta eredetvédelemmel rendelkező, zárt borvidéke, ahol a világ legkiválóbb furmintjai teremnek.

A 13. században építették az első, kőzetbe vájt, néhol szekérnyi szélességű, föld alatti pincéket, amelyek később több emeletes pincékké, titokzatos föld alatti birodalommá nőttek. Hegyalján ma is 600-700 éves, riolit tufába vájt pincelabirintusok vannak a mélyben. Ezekben érlelődik a Tokaji borvidék ikonikus bora, a tokaji aszú, amely a világ legkomplexebb édes bora, és világszerte az egyik legismertebb hungaricum.

Tállya

Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A települést vallon telepesek alapították a 13. században, a 18. században pedig már Zemplén vármegye legnépesebb és legnagyobb szőlőterülettel rendelkező mezővárosa volt. Tállya borászati hagyománya több évszázados, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusának hordóiban pihenő bort egykor császárok, pápák és költők itták, szőlőskertjeit nemes nagyurak és királyok birtokolták.

Tállya épített és szellemi örökségének megalapozásában meghatározó szerepet töltött be a Rákóczi család, akiknek birtokaként fejlődött erős borászati központtá a település. Tállyán keresztelték meg Kossuth Lajost, itt élt egykor Lavotta János hegedűművész, és az itt élőkről mintázta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényének figuráit.

A település máig gyakorolt hagyományos mesterségei a zempléni tölgyfából a helyi kádárműhelyben végzett hordókészítés, a kőfaragás és az úrihímzés. Tállyát mindezek mellett a művészetek, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé.

A Szirmay család és a kúria

A Szirmay családot 1695-ben I. Lipót király emelte bárói rangra, majd 1707-ben I. József király megerősítette ezt. Tállya is a Szirmayak ősi birtokához tartozott, a legkorábbi kapcsolódó levéltári adat 1563-ban kelt. 1631-ben már több szőlőbirtok is a család nevén volt, az évszázad végére pedig sörfőzőt is üzemeltettek Tállyán.

A legalább 400 éves tállyai Szirmay kúria oroszlánfejes tölgyfakapuja mögött, az épület egyes termeiben ma is az eredeti, öntött vaskályhákban lobog a tűz a hideg teleken. Az épülettel egyidős borospincében ma is kiváló tokaji borkülönlegességek érlelődnek. A kúria a 2001-es felújítása után nyitott meg hotelként, ma is ez az Oroszlános Borbirtok otthona.

Üzenjen nekünk vagy Kérjen személyre szabott ajánlatot!


További szolgáltatások

Wellness
Esküvő
Rendezvények
Borkóstoló és dűlőtúra

Hírek

Tállya Dél-Koreában: absztrakt képek, konkrét eredmények
Meggyőződtünk róla, hogy Szöul nyitott a magyar értékekre.
Kockás füzetből finomság: újra étlapon a babéros
Ahogy jön az ősz és hűl a levegő, úgy kerülnek elő a laktatóbb alapanyagok és azokból a tartalmasabb ételek. A hagyományos tállyai babéros is ilyen.
Újabb aranyérmet nyert 2019-es aszúnk
A 6 Puttonyosnak már nem ez az első nemzetközi sikere.
További hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rólunk írták

Partnereink

Süti (Cookie) tájékoztató Impresszum Vendég tájékoztató/ÁSZF