SzobafoglalásAsztalfoglalás Menü
Tállya és a Szirmay kúria

Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke

Tokaj-Hegyalja 2002 óta az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj, amely termőhelyi adottságai, mikroklímája és borkészítési eljárása miatt nyerte el ezt a címet. A borvidék a világ első, 1737 óta eredetvédelemmel rendelkező, zárt borvidéke, ahol a világ legkiválóbb furmintjai teremnek.

A 13. században építették az első, kőzetbe vájt, néhol szekérnyi szélességű, föld alatti pincéket, amelyek később több emeletes pincékké, titokzatos föld alatti birodalommá nőttek. Hegyalján ma is 600-700 éves, riolit tufába vájt pincelabirintusok vannak a mélyben. Ezekben érlelődik a Tokaji borvidék ikonikus bora, a tokaji aszú, amely a világ legkomplexebb édes bora, és világszerte az egyik legismertebb hungaricum.

Tállya

Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A települést vallon telepesek alapították a 13. században, a 18. században pedig már Zemplén vármegye legnépesebb és legnagyobb szőlőterülettel rendelkező mezővárosa volt. Tállya borászati hagyománya több évszázados, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusának hordóiban pihenő bort egykor császárok, pápák és költők itták, szőlőskertjeit nemes nagyurak és királyok birtokolták.

Tállya épített és szellemi örökségének megalapozásában meghatározó szerepet töltött be a Rákóczi család, akiknek birtokaként fejlődött erős borászati központtá a település. Tállyán keresztelték meg Kossuth Lajost, itt élt egykor Lavotta János hegedűművész, és az itt élőkről mintázta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényének figuráit.

A település máig gyakorolt hagyományos mesterségei a zempléni tölgyfából a helyi kádárműhelyben végzett hordókészítés, a kőfaragás és az úrihímzés. Tállyát mindezek mellett a művészetek, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé.

A Szirmay család és a kúria

A Szirmay családot 1695-ben I. Lipót király emelte bárói rangra, majd 1707-ben I. József király megerősítette ezt. Tállya is a Szirmayak ősi birtokához tartozott, a legkorábbi kapcsolódó levéltári adat 1563-ban kelt. 1631-ben már több szőlőbirtok is a család nevén volt, az évszázad végére pedig sörfőzőt is üzemeltettek Tállyán.

A legalább 400 éves tállyai Szirmay kúria oroszlánfejes tölgyfakapuja mögött, az épület egyes termeiben ma is az eredeti, öntött vaskályhákban lobog a tűz a hideg teleken. Az épülettel egyidős borospincében ma is kiváló tokaji borkülönlegességek érlelődnek. A kúria a 2001-es felújítása után nyitott meg hotelként, ma is ez az Oroszlános Borbirtok otthona.

Üzenjen nekünk vagy Kérjen személyre szabott ajánlatot!


További szolgáltatások

Wellness
Esküvő
Rendezvények
Borkóstoló és dűlőtúra

Hírek

Az ünnepi asztal dísze: 6 Puttonyos Aszú és a libamáj. Mutatjuk a receptet!
Ha már karácsony, Tokaj és bor… akkor a 2019-es 6 Puttonyos Aszú is helyet kap nálunk az ünnepi asztalon, na meg az ünnepi fogások mellett.
Bemutatjuk a 2022-es ArtisTaille alkotásokat
Most a tállyai műveké a figyelem!
Palackba zártuk Portugáliát
Portói eljárással készítettük el legújíbb italunk az életelixírt.
További hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rólunk írták

Partnereink

Süti (Cookie) tájékoztató Impresszum